Innoveren, gewoon in je dagelijkse praktijk
De uitdagingen in zorg en welzijn vragen om andere manieren van denken én doen. Ontdek hoe je de sociale innovatiekracht in je (netwerk)organisatie kan versterken om van binnenuit te bouwen aan de zorg en ondersteuning van morgen.
Door : Sofie Kuppens
De uitdagingen in zorg en welzijn vragen om andere manieren van denken én doen. Ontdek hoe je de sociale innovatiekracht in je (netwerk)organisatie kan versterken om van binnenuit te bouwen aan de zorg en ondersteuning van morgen.
Door : Sofie Kuppens
Bron: Design Council
Innoveren in Zorg en Welzijn
Als professional in zorg en welzijn sta je dagelijks midden in de uitdagingen van deze tijd. Misschien merk je dat de vertrouwde manier van werken niet meer het beste antwoord biedt op de complexe vraagstukken van vandaag én morgen.
Soms gaat het over de zorg en ondersteuning – de diensten– die je eigen organisatie verleent. Andere keren over een keten van zorg en ondersteuning die door verschillende organisaties wordt gerealiseerd. En vaak raken maatschappelijke vraagstukken elkaar: denk aan vergrijzing, mentale gezondheid en digitalisering – ontwikkelingen die met elkaar verweven zijn.
In dat complexe en dynamische systeem zoeken we naar innovatieve oplossingen – een zoektocht naar anders denken én doen. Dat doet een appél op het sociaal innovatievermogen van netwerken, organisaties en professionals in zorg en welzijn: het vermogen om samen met cliënten, collega’s en partners nieuwe antwoorden te ontwikkelen en implementeren. Niet alleen op papier, maar juist in de dagelijkse praktijk.
Impactvol innovatieproces
Onderzoek laat zien dat succesvolle innovatie een goed ingericht proces vraagt. Een proces waarin ruimte is voor samen leren en ontwikkelen. Want alleen zo bouwen we aan zorg en ondersteuning die écht waarde creëert – voor burgers, professionals én de samenleving.
Zo’n impactvol innovatieproces gestructureerd opzetten, vraagt het combineren van denkkaders en methodieken uit de ontwerp-, verander- en innovatiekunde. Hoewel deze kaders universeel zijn, biedt kennis van het zorglandschap, de systeemdynamiek en actuele trends een meerwaarde om de innovatiekracht van organisaties te versterken.
Stimulerende context
Wil je dat innovatie beklijft, dan is een stimulerende organisatiecontext cruciaal. Denk aan het structureel inbedden van innovatie in je strategie, maar ook nadenken over hoe je innovatiecompetenties in je organisatie binnenbrengt of zelf opbouwt.
Een cultuur van impactgericht werken vraagt bovendien om het zichtbaar maken van verandering – niet alleen in cijfers, maar ook in verhalen. En vooral: het leren omgaan met data en inzichten in je dagelijkse praktijk.
Design Thinking als handelingskader
Je wil graag innoverend aan de slag in jouw dagelijkse realiteit, maar weet niet goed hoe te beginnen? Design Thinking is een krachtig en toegankelijk denk- en doekader. Het helpt je om breder en holistischer naar een vraagstuk te kijken, in kleine stappen aan de slag te gaan, en al doende te leren.
Zo kom je tot oplossingen die niet alleen vernieuwend zijn, maar ook écht het verschil maken. Het proces is bovendien creatief en samenwerkend, waardoor innoveren ook energie geeft.
Conclusie
De uitdagingen in zorg en welzijn vragen om een frisse blik en nieuwe manieren van denken en handelen. Gestructureerd invulling geven aan het innovatieproces – verankerd in een stimulerende context, is een effectieve manier om het sociaal innovatievermogen in je (netwerk)organisatie te versterken.
WhoCares? staat zij aan zij met professionals die het verschil willen maken
Van het analyseren van complexe vraagstukken tot het co-creëren van een toekomstbestendige strategie, het co-ontwerpen van innovatieve oplossingen voor jouw zorg- en welzijnspraktijk en het duurzaam implementeren ervan. Samen werken we aan zorg en ondersteuning waarin levenskwaliteit centraal staat. Stap voor stap.
Benieuwd hoe je met Design Thinking in jouw praktijk aan de slag kunt? Download onze gids en leer meer over de bouwstenen van een impactvol innovatieproces.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, en ontvang elke maand een nieuwe dosis inspiratie in je inbox!
Innoveren, gewoon in je dagelijkse praktijk
Gratis download – Netwerken in zorg en welzijn
Van huisartsenpraktijk naar interprofessioneel samenwerken
Van crisis naar vertrouwen: een nieuw begin voor teams en leiders
Zorg als fundament voor morgen: de inspiraties achter het Caruna-traject
Een aparte kijk op verandermanagement
Een sterker preventief gezondheidsbeleid in Vlaanderen en Brussel
Rouwsensitief leiderschap: de sleutel tot een veerkrachtige en warme zorginstelling
Waarom rouwbewustzijn een gamechanger is voor jouw woonzorgcentrum
Kleinschalig genormaliseerd wonen in woonzorgcentra: dilemma’s en mogelijkheden
Community Based Hospital: De toekomst voor regionale ziekenhuizen
Groepsprocessen en groepsdynamiek in zorg en welzijn: Samen sterker
Verslag van de Socius trefdag 2024: Welzijn en cultuur onlosmakelijk verbonden?
Project rond valpreventie vermindert valrisico voor bewoners van WZC Frederickxhof
Woonzorgcentrum? Schrijf je in voor het Tubbe-organisatiemodel!
Lezing door Damiaan Denys op de startconferentie van UPC Duffel
Wat de gezondheidszorg in Ijsland ons kan leren
Dialoog en Diversiteit – Ontwerptraject cultuursensitieve zorg
WhoCares?
coöperatieve vennootschap
Brussel:
Cellebroersstraat 16B – 1000 Brussel
Leuven:
Maria Theresiastraat 123 – 3000 Leuven
WhoCares?
coöperatieve vennootschap
Brussel:
Cellebroersstraat 16B – 1000 Brussel
Leuven:
Maria Theresiastraat 123 – 3000 Leuven