Integro

A room with a view
Integro
De vergrijzing en het babyboomer effect is het grootst in Limburg. Er zijn dus nieuwe robuuste woon- en zorgmodellen nodig.
WhoCares? geïntegreerde zorg en welzijn experts
WhoCares? geïntegreerde zorg en welzijn experts
WhoCares? geïntegreerde zorg en welzijn experts
Integro
De vergrijzing en het babyboomer effect is het grootst in Limburg. Er zijn dus nieuwe robuuste woon- en zorgmodellen nodig.
WhoCares? geïntegreerde zorg en welzijn experts

Wat doet Integro?

Integro is de grootste non-profit woonzorggroep van Limburg met 10 woonzorgcentra verspreid over de hele provincie.

Vraag van de klant

Limburg zal de komende twee decennia de provincie zijn waar de vergrijzing en het babyboomer effect het hoogste zal zijn. Indien er niets wordt gewijzigd aan de residentiële ouderenzorg, zullen er meer dan 10.000 extra woonzorgeenheden nodig zijn. Een nagenoeg onmogelijke opdracht. Door de stijgende levensverwachting zullen de zorgnoden ook enkel toenemen. Er zijn dus nieuwe robuuste woon- en zorgmodellen nodig.

 

Roel Erlingen, algemeen directeur van Integro, vroeg aan WhoCares? om mee zicht te helpen krijgen op de verwachtingen en ideëen van de toekomstige bewoners zelf: de Limburgse babyboomers.

Integro - WhoCares? geïntegreerde zorg en welzijn experts

Onze aanpak

Samen met onderzoeksinstituut LUCAS KU Leuven, ontwerpster Anna Kint van creative agency Freckle en experte in ouderenzorg Mieke Vandorpe ontwierpen we vanuit WhoCares? een participatief traject met 30 Limburgse babyboomers, gerekruteerd via een artikel in het Belang van Limburg.

 

Deze groep mocht haar fantasie de vrije loop laten, op basis van een grondige schets van de huidige residentiële woonzorg. Naast de soms wilde ideeën en iets te optimistische verwachtingen, werd vooral duidelijk wat de deelnemers belangrijk vonden.

 

Door een denkoefening met personages werd het soms zware zorgbehoevende karakter van doorsnee bewoners van een woonzorgcentrum duidelijk. Het droombeeld van een woonzorgcentrum kreeg realistische proporties, zonder dat uitgedrukte wensen en waarden helemaal verdwenen.

Gerealiseerde meerwaarde

We kwamen tot 15 uitgewerkte ontwerpprincipes voor toekomstige residentiële woonzorg. De conclusie was een participatievere, inclusievere, diversere en duurzamere woonzorg. Met maximale zelfstandigheid en mobiliteit in alle omstandigheden, en die meegaat met zijn tijd.

 

De principes worden door Integro meegenomen bij de besluitvorming rond nieuwe, toekomstige investeringen in infrastructuur en het vormgeven van woonzorg in de toekomst.

De klant aan het woord

Met WhoCares? waren we duidelijk op het juiste adres voor een gedegen kwalitatief onderzoek met participatie en integratie als hoofdingrediënten. Zowel de wetenschappelijke onderbouwing, het aantrekken van de nodige inhoudelijke kennis, het begeleiden van het proces van participatief onderzoek alsook de rapportage achteraf waren mooi afgedekt. Fijn samenwerken met de mensen van WhoCares?!

Roel Eerlingen,

Algemeen directeur van Integro

Zin in verandering gekregen?

Het team van WhoCares? staat voor je klaar. Samen pakken we jouw uitdagingen aan.

Of bekijk een andere case

>>

>>

Integro