Ondersteuning bij de oprichting van een nieuw opvangmodel in Antwerpen

Een multidisciplinaire eerstelijnspraktijk
Praktijk aan de stroom
De druk op Antwerpse huisartsenpraktijken is de afgelopen jaren sterk toegenomen waardoor ze steeds vaker een patiëntenstop invoeren. Patiënten die geen vaste huisarts meer vinden, vallen uit de reguliere zorg en wenden zich vaak tot de spoeddienst of stellen zorg uit. De stad Antwerpen wilde deze problematiek structureel aanpakken.
praktijk aan de stroom PAS logo
praktijk aan de stroom PAS antwerpen
praktijk aan de stroom PAS antwerpen
Praktijk aan de stroom
De Antwerpse huisartsen staan sterk onder druk wat tot patiëntenstops leidt. Mensen gaan naar spoed of stellen hun zorg uit.
praktijk aan de stroom PAS logo

Praktijk aan de Stroom (PAS)

Praktijk aan de Stroom (PAS) biedt tijdelijke zorg voor Antwerpenaren die geen vaste huisarts hebben. Als eerste stap kunnen alle Antwerpenaren via de online tool huisartszoeker.be eenvoudig een huisarts in hun buurt vinden. Voor mensen die minder digitaal vaardig zijn, is er ook een telefonische hulplijn beschikbaar.

 

Als er geen huisarts beschikbaar is, kunnen inwoners zich via een centraal aanmeldpunt aanmelden bij PAS. Het multidisciplinaire team van PAS, bestaande uit huisartsen, verpleegkundigen en welzijnswerkers, biedt niet alleen medische zorg, maar helpt ook bij complexe welzijnsvragen.

 

De werking vertrekt vanuit een nurse-led model, waarbij verpleegkundigen een centrale rol spelen in de opvang, opvolging en coördinatie van de zorgvraag. Hun nabijheid tot de patiënt, brede kijk en expertise maken hen uitermate geschikt om noden vroeg te detecteren en zorg op elkaar af te stemmen.

 

PAS ondersteunt patiënten niet alleen tijdelijk, maar helpt hen ook actief bij de zoektocht naar een vaste huisarts. Zodra er een plek beschikbaar is in een reguliere praktijk, worden patiënten persoonlijk doorverwezen. Zo draagt PAS bij aan het verlichten van de druk op reguliere huisartsenpraktijken en verbetert het de toegang tot zorg voor inwoners van Antwerpen.

Vraag van de klant

De stad Antwerpen, in samenwerking met andere zorg- en welzijnspartners, vroeg ons om ondersteuning te bieden bij de oprichting van de Praktijk aan de Stroom (PAS). Dit tijdelijke opvangmodel verzorgt de eerstelijnszorg voor patiënten tot de reguliere zorg weer in staat is om de zorgvraag op te vangen.

 

Om dit project te realiseren, werd er gezocht naar een procesbegeleider die de volgende deelopdrachten zou uitvoeren:

 

  1. Opstellen van een concreet plan van aanpak voor het uitbouwen van de brede eerstelijnspraktijk, inclusief een centraal meldpunt.
  2. Opmaken van een projectplanning die de belangrijkste stappen en deadlines in kaart brengt.
  3. Governance van de samenwerking tussen de verschillende zorg- en welzijnspartners, en zorgen voor heldere afstemming en besluitvorming.
  4. Integratie en samenwerking binnen een ruimer netwerk: Het versterken van de samenwerking met lokale zorg- en welzijnspartners, waarbij het netwerk van organisaties een centrale rol speelt in de vormgeving en verduurzaming van de praktijk.
  5. Zoeken naar financieringsbronnen om het project op lange termijn te verduurzamen en de werking van PAS te garanderen.
  6. Change management om de betrokken partijen goed voor te bereiden op de nieuwe manier van werken en de samenwerking op elkaar af te stemmen.
praktijk aan de stroom PAS antwerpen

Onze aanpak

Voor de uitbouw van de Praktijk aan de Stroom (PAS) kozen we voor een gestructureerde aanpak met een duidelijke rolverdeling en brede betrokkenheid van het werkveld.

 

Het kernteam, bestaande uit een coördinator, een inhoudelijke trekker en een externe consultant, bewaakte het overzicht en stond in voor de overkoepelende coördinatie van het project. Vanuit deze centrale positie werd de voortgang opgevolgd, samenwerking afgestemd en verbinding gelegd tussen inhoud, beleid en praktijk.

 

We richtten een stuurgroep op met vertegenwoordigers van alle huisartsenkringen en eerstelijnszones. Deze groep fungeerde als klankbord, strategische denkkracht en draagvlakversterker.

 

Daarnaast werkten we met thematische werkgroepen (bijvoorbeeld rond governance, communicatie, huisartszoeker enz.). Elke werkgroep kreeg de opdracht om voorstellen en concrete werkmodellen uit te werken, telkens in nauw overleg met het kernteam en afgestemd op het grotere geheel.

Deze aanpak zorgde voor eigenaarschap bij alle betrokkenen, een sterke inhoudelijke onderbouw en een brede gedragenheid in het veld.

Gerealiseerde meerwaarde

Dankzij de huisartszoeker krijgen Antwerpenaren zonder vaste huisarts snel zicht op beschikbare praktijken in de buurt. Wanneer blijkt dat er tijdelijk geen plek is, kunnen zij terecht bij PAS. Door dit model te gebruiken, willen we de druk op huisartsen verminderen.

 

PAS is ook een sterk voorbeeld van hoe samenwerking in de eerste lijn kan worden versterkt. Via een gedeelde structuur met huisartsenkringen, eerstelijnszones, lokale besturen en welzijnsorganisaties wordt zorg georganiseerd over sectoren heen.

De klant aan het woord

WhoCares? They Care! En dat maakt nu net het verschil: de betrokkenheid die hun kennis en kunde flankeert. Samenwerken zit WhoCares? in het DNA, zodat elk proces je niet alleen op een traject van inzichten zet, maar ook van voortgang en concrete resultaten.

Katrien Monten, Projectcoördinator Stad Antwerpen

Staat jouw organisatie ook voor een noodzakelijke verandering?

Wil je vrijblijvend verkennen of wij daarin iets kunnen betekenen voor jou? Het team van WhoCares? staat voor je klaar. Samen pakken we jouw uitdagingen aan.

Meer cases

>>

>>

Praktijk aan de Stroom